חוות דעת משפטית ואבחון פגיעה מינית נוית שחר נירהוד

חשיבות הערכת העברה בן דורית בבדיקת טובת הילד

כולנו מכירים את הביטוי "ההיסטוריה חוזרת על עצמה" אבל האם ידעתם שהתנהגויות ודפוסי חשיבה יכולים לעבור מדור לדור, גם כשלא מודעים לכך?

הורים שעברו טראומה או אלימות בילדות עלולים להעביר רגשות, אמונות ודפוסי התנהגות שליליים לילדיהם, גם אם אינם מודעים להם. תופעה זו נקראת העברה בין דורית, והיא יכולה להשפיע משמעותית על בריאות הנפש, יחסים והצלחה של ילדים אלו בילדותם ובגרותם.

ילדים לומדים מהתנהגות הוריהם, גם אם במודע או לא במודע. הורה הסובל מחרדה או דיכאון, ייתכן שילדיו יפתחו גם הם חרדות או דיכאון. ילדים של הורים שעברו טראומה או חוו אלימות בילדות נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח חרדות, דיכאון, פוסט טראומה (PTSD) התמכרות וסוגיות אחרות בבריאות הנפש. ילדים אלו עלולים להתקשות ליצור ולקיים יחסים בריאים עם אחרים. ייתכן שהם יחושו חרדים, לא בטוחים או תלותיים במערכות יחסים.

מומחה שעוסק באבחון ילדים, כשעולה טענה או חשד להתעללות, צריך לבחון ולהיות מיומן בהבנת ההיסטוריה המשפחתית של ההורים, ובהערכת ההשפעה של היסטוריה זו על יכולתם של ההורים לגדל את ילדיהם. על המומחה לדעת להפנות את ההורים להדרכה הורית במקרה הצורך ולעיתים אף להפנותם לטיפול פרטני בכדי לשבור את העברה הבין דורית ודפוסים שליליים המועברים לילדיהם.

חשוב לציין שאין מדובר בטענה או האשמה כלפי אותו הורה שעבר התעללות כזו או אחרת בילדותו, ולכן חשוב לפרוש בפני המומחה את ההיסטוריה, ללא הצורך להתגונן או להתנצל – הכרת ההיסטוריה של ההורה חשובה למומחה כדי שילדכם יזכה להתייחסות ולטיפול הנכון, שיעזור לו להתמודד עם מצבו.

 

מאמרים

Scroll to Top