חוות דעת משפטית ואבחון פגיעה מינית נוית שחר נירהוד

האבסורד בחוסר אחידות בפסיקות בבתי המשפחה

האם ידעתם ששני שופטים שונים, באותו בית משפט, יכולים להגיע להחלטות שונות לחלוטין במקרים דומים? מצב זה מדאיג ומצביע על בעיה חמורה במערכת בתי המשפט לענייני משפחה.

בתי המשפט לענייני משפחה נועדו להגן על זכויותיהם של ילדים ושל משפחות ולספק להם פתרונות צודקים והוגנים. עם זאת, בפועל, מערכת זו סובלת מבעיה חמורה של חוסר אחידות בניהול התיק וחוסר אחידות בפסיקות.

שני מקרים מבית המשפט למשפחה הדגישו את הבעייתיות בשתי פסיקות הפוכות, בהם שני שופטים שונים נתנו פסקי דין הפוכים בתביעות נזיקיות בטענה של ניכור הורי. בשני התיקים אחד הצדדים דרש למנות מומחה לניכור הורי שיבדוק אם אכן מתקיים ניכור או שמא הטענות של ההורה שכנגד בדבר התעללות ההורה המנוכר כביכול הינן נכונות. בשני התיקים הילדים וההורים לא עברו אבחון או בדיקה אצל מומחה כגון: פסיכולוג, פסיכיאטר, קרימינולוג קליני או כל מומחה אחר. בשני התיקים לא מונה מומחה מטעם בית המשפט או מומחה מטעם הצדדים שיעשה אבחון מקיף למצב המשפחה, ישוחח עם הילדים, ידבר עם אנשי החינוך ורופא הילדים, לא בוצעה אינטראקציה בין הורה לילד כדי להבין את הקשר של ההורה המנוכר, ההורה המנכר והילד. בשני התיקים התנהלו דיוני הוכחות, הובאו ראיות ונחקרו עדים.

שני השופטים בשני התיקים נתנו פסיקות המבוססות על ה"אני מאמין" שלהם, כשהם אינם אנשי מקצוע, וללא כל חוות דעת של איש מקצוע, בניגוד לדין ולפסיקה.

מצב זה גורם לחוסר אחידות קיצוני בפסיקות בתי המשפט למשפחה, פוגע קשות באמון הציבור במערכת המשפט וגורם לפגיעה קשה בילדים תוצאת התנהלות לא מקצועית ולא יציבה של השופטים. למעשה שני השופטים לא פעלו על-פי החוק והפסיקה המגדירים להם תנאים, לעיתים קשים מאוד, מה נדרש לצרכי פסק דין, אלא כתבו פסקי דין הנשענים אך ורק על-פי התרשמותם ודעתם האישית כשהם כאמור, לא אנשי מקצוע ולא אמורים לעשות זאת.

אנשים רבים מרגישים חסרי אונים וחסרי ודאות, כאשר גורל חייהם וחיי ילדיהם תלוי בדעת השופט הספציפי שידון בתיקם כאשר לחוק ולפסיקה אין כל משקל שיכריע בפסק הדין. האבסורד הוא שבתיקים נזיקיים שמוגשים לבית משפט אזרחי רגיל, על התובע להגיש כתב תביעה בצירוף חוות דעת מומחה שיעמוד ויכמת את סכום התביעה והנזק, ובלעדיה אין תביעה, אלא שבבתי משפט למשפחה, כל הורה יכול לתבוע תביעה נזיקית (ניכור הורי), יכול להגישה על כל סכום שנראה לו לנכון בלי לגבות את תביעתו בחוות דעת מומחה, ולקבל פסיקה בהתאם לדעתו האישית וה"אני מאמין" של השופט בדין.

הגיע הזמן שמומחים ימונו מטעם הצדדים ולא מטעם בית המשפט (מאמר בנושא מינוי מומחים נמצא באתר) כדי שהמומחה יהיה אובייקטיבי, יראה רק את טובת הילדים לנגד עיניו ובמקרה ששופט ישפוט על פי התרשמותו בלבד, ניתן יהיה להגיש ערעור ולהיתמך בחוות הדעת, וששופטים יפסקו בצורה מקצועית ולא מאמונת ליבם.


מאמרים

Scroll to Top